– Vi er overalt, uten at noen egentlig vet det. Det er kunden som skal skinne, ikke oss, sier daglig leder i Eurosign, Marius Barhaugen.
Han viser stolt frem showrommet på hovedkontoret utenfor Oslo. Skilt i alle størrelser, farger og fasonger for Telenor, Synsam, Apotek 1 og Narvesen, og mange andre.
Det ikoniske Freia-skiltet på Karl Johan. Skilt i parker og lignende, av og for Oslo kommune. Alt produsert, distribuert og montert av Eurosign.
Eurosign er fremme i skoene og tar i bruk nye teknologiske løsninger for å jobbe bedre og smartere, men når det kommer til skiltene, er det mye som forblir det samme.
– Vi bruker teknologi for å effektivisere og frigjøre tid – men ikke på bekostning av selve skiltene. De er og forblir et manuelt håndverk. Det er ikke her vi skal spare inn, snarere tvert imot.
Eurosign er den største aktøren i Skandinavia innen skilting. Konsernet, som årlig omsetter for rundt 200 millioner kroner i Norge og Sverige, har over 50 ansatte.
Da Barhaugen tok over som daglig leder i januar 2025, hadde han med seg bred ledererfaring fra industri, private equity og familieeide selskaper.
Anbud er han godt kjent med – det har vært en rød tråd gjennom hele karrieren.
– Selv om mye annet har skjedd, er offentlig anbud fortsatt som det alltid har vært. Samme krav, samme dokumenter og ofte en god del subjektivitet i tildelingskriteriene. Det offentlige har rett og slett et stort forbedringspotensial, sier Barhaugen.
Han peker særlig på hvordan krav til "enhetspriser" på komplekse produkter tvinger leverandører til å prise inn risiko – noe som i praksis gjør sluttregningen høyere for kommunene.
– Hadde man i større grad brukt spesifikke, målrettede anbud, kunne man fått både bedre kvalitet og lavere pris. Mange i offentlig sektor burde hatt større innsikt i hvordan det faktisk fungerer ute hos leverandørene, sier han.
Men én ting har endret seg: tiden det tar å levere et anbud. Der Eurosign tidligere brukte uker på én søknad, kan det i dag ta dager – eller bare timer. Årsaken? Cobrief.
Barhaugen har brukt verktøyet siden starten av 2025.
– Offentlig anbud er og forblir veldig likt, men nå kan man faktisk få det unna på en rask og effektiv måte, sier Barhaugen.
I stedet for å ansette en egen bid manager, løser han og teamet jobben selv. Han mener det er fullt mulig.
– Jeg er inne i Cobrief flere ganger i uka, og jeg gjør mye av arbeidet selv sammen med andre. Det er så effektivt at vi sparer både tid og en fulltidsstilling. Det alene betyr en besparelse på godt over én million kroner i året, alle kostnader inkludert, sier han.
– Anbudsarbeidet må ikke være et tidssluk
Barhaugen trekker særlig frem brief-funksjonen, som trekker ut det viktigste fra omfattende konkurransegrunnlag, slik at man slipper å lese flere hundre sider.
– Du ser raskt hva som teller og hvordan du bør svare. Det gjør prosessen mer målrettet og langt mindre tidkrevende. Det gir både bedre flyt og bedre kvalitet i leveransene våre. Når kvaliteten blir høy øker vi sjansen for å vinne.
Cobrief brukes i dag til å håndtere både offentlige og private anbud – og er en integrert del av Eurosigns strategi for å jobbe smartere.
– Verktøyet gjør det lettere å forstå kravene og vurdere om vi faktisk bør delta. Det gir oss også fleksibilitet – og frihet til å prioritere ressursene våre smartere, sier Barhaugen.
Han er tydelig på én ting: Teknologi skal ikke være pynt – det skal være løsningsorientert og gi fordeler. Eurosign har som mål være blant de fremste i bransjen på effektivitet og teknologi.
– Anbudsarbeid er ikke lenger et tidssluk. Det skal være en konkurransefordel. Og det blir det, hvis du har de riktige verktøyene, sier Marius Barhaugen.
For bedrifter som vil spare tid på å skape nye inntekter.
Tellef Tveit
Tellef Tveit, kommersiell leder i Cobrief, trekker frem Eurosign som et godt eksempel på en virksomhet som bruker tiden sin riktig – til å skape ny verdi for kundene, i stedet for å kaste den bort på repetitive oppgaver.
– Nettopp denne måten å tenke på var grunnen til at vi utviklet Cobrief, sier Tveit.
Han understreker at det er ekstra gledelig å se hvordan effektiviteten med Cobrief har gjort det mulig for Eurosign å frigjøre så mye tid at de har sluppet å ansette egne ressurser til anbudsarbeid.
– At de sparer så mye tid og ressurser at de kan unngå å ansette en egen bid manager, viser tydelig hvilken verdi god teknologi kan skape. Dette er akkurat den typen resultat vi ønsker å bidra til hos kundene våre, sier Tveit.